Web Analytics Made Easy - Statcounter

همایون خوشروان امروز درباره اثر نوسانات سطح تراز آب دریای خزر بر روی تالاب میانکاله و خلیج گرگان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان ساری، اظهار کرد: از سال ۱۹۷۸ میلادی مقارن با سال ۱۳۵۷ دریای خزر پیشروی خود را آغاز کرد و سطح تراز آن ۲.۵ متر بالاآمد و پس از آن یعنی سال ۱۹۹۵ که مقارن باسال ۱۳۷۴ شمسی تا حال حاضر حدود ۱.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۵۰ سانتی‌متر سطح تراز آب دریای خزر کاهش پیدا کرد.

*تاثیر نوسانات آب خزر بر خلیج گرگان و تالاب میانکاله 

وی افزود: این نوساناتی که طی این دوره کوتاه زمانی برای دریای خزر اتفاق افتاد سبب شد که تاثیرات زیست محیطی مشخصی را بر روی خلیج گرگان و تالاب میانکاله اعمال کند.

 

مجری طرح بین‌المللی نوسانات دریای خزر با بیان اینکه نفوذ آب شور دریای خزر در زمان پیشروی آب سبب شد ترکیب آب خلیج گرگان شورمز شود ، اضافه کرد: نفوذ آب شور دریای خزر به تالاب میانکاله و خلیج گرگان سبب شد که زیستگاه‌های مختلفی که در حاشیه این خلیج قرار داشت از بین رود و به جای آن محیط تالابی که متاثر از نفوذ جریانات آبی دریای خزر است شکل بگیرد.

خوشروان بیان کرد: نکته مهمی که در این راستا اتفاق افتاد تغییرات اسیدینه محیط آب بوده که تاثیر خودش را بر روی گونه‌های سطح پایین هرم غذایی گذاشته و باعث از بین رفتن فیتوپلانکتون‌ها و انقراض گونه‌های بسیاری از جانداران شده است.

 

وی ادامه داد: وقتی در سطوح پایین غذایی بخش وسیعی از جانداران را از دست دهیم اثر مستقیم این موضوع را بر روی سطوح بالاتر هرم غذایی قرار گرفته برجای خواهد گذاشت و موجب می‌شود کمبود طعمه داشته باشیم جانورانی مثل پرندگان فراوانی و  تراکم گونه‌ای آنان کاهش یابد؛به‌طوری‌که امروز فراوانی گونه‌ای پرندگانی که در محیط تالابی میانکاله و خلیج گرگان زندگی می‌کردند حدود  ۵۰ درصد کاهش یافته  و این رقم بسیار مهم است.

مجری طرح بین‌المللی نوسانات دریای خزر تصریح کرد: کاهش میزان فراوانی پرندگان اتفاق و رویداد مهمی که در اکوسیستم درحال وقوع بوده و این زنگ خطری است برای اینکه خدمات این اکوسیستم دارد دچار چالش می‌شود که اثر مستقیم آنها بر روی مسائل اجتماعی، اقتصادی و زیست‌محیطی منعکس خواهد شد.

 

*خشک شدن بخش وسیعی از سمت غربی خلیج گرگان

خوشروان یادآور شد: همچنین با پسروی دریای خزر متاسفانه  بخش وسیعی از منتهی الیه غربی خلیج خشک شد که نفوذ متجاوزان به حاشیه مناطق ساحلی خلیج فراهم شد و این موضوع باعث شد امنیت دامداران هم به خطر بیفتد .

*حریق و خسارت‌هایی عدیده بر میانکاله

وی با اشاره به اینکه درحال حاضر میزان سرقت در این مناطق افزایش پیدا کرده و دامداران نیز در این راستا متضرر شدند، بیان کرد: نکته بعدی اتش‌سوزی‌های وسیعی است که در منطقه میانکاله و خلیج گرگان درحال وقوع است و طی یک دهه اخیر بخش وسیعی از علفزارها حاشیه و جنگل‌های انار ترش خلیج گرگان دچار حریق شدند که بیشتر این حریق‌ها عامل انسانی داشته و خسارت‌های عدیده‌ای را میانکاله وارد کرده است.

 

مجری طرح بین‌المللی نوسانات دریای خزر با اعلام اینکه صید ماهی کفال در تابستان و رواج ماهیگیری در منطقه باعث شده هرم غذایی اثرگذار باشد که خود تاثیرش را بر هرم غذایی خواهد گذاشت، یادآور شد: شکار شکارچیان نیز که معمولا قاچاق می‌کنند در منطقه‌ای که ذخیره‌گاه زیستی دارای ارزش جهانی بوده و در کنوانسیون رامسر به عنوان منطقه بسیار مهم حفاظت شده تلقی شده تاثیرات خود را برجای خواهد داشت.

خوشروان بیان کرد: وقتی کاهش تراز آب دریای خزر را داریم زمینه برای حضور شکارچیان فراهم می‌شود و این شکارچیان می‌توانند صدمات جدی را روی اندک پرندگانی که در منطقه وجود دارند اعمال کنند و باعث مرگ و نیر عده کثیری از آنان شود.

 

وی ادامه داد: براساس برآورد کارشناسان محیط زیست معمولا میزان سربی که وارد تالاب میانکاله و خلیج گرگان طی ۳۰ سال اخیر وارد شده حدود ۱۸۰۰ تن تخمین زده شده و ادامه این رویه تاثیرات ناگواری به همراه خواهد داشت.

مجری طرح بین‌المللی نوسانات دریای خزر افزود: سرب عنصر بسیار خطرناکی است که اگر وارد زنجیره غذایی شود هم می‌تواند به گیاهان، جانوران و هم انسان‌ها ضررهای بسیار مهلکی وارد کند.

 

خوشروان با بیان اینکه تغییر زیستگاه‌ها در  اثر پیشروی آب دریای خزر یکی دیگر از مسائل است، بیان کرد: این زیستگاه‌ها به پناهگاه‌هایی برای پرندگان به‌ویژه در منطقه نیزارها بوده که با پسروی آب دریای خزر پوشش تالابی را به اراضی کشاورزی تبدیل شده و نیزارها را اتش زدند و برای حیات وحش ناامنی ایجاد کرد، درحال حاضر تالاب علیجان تاش و سیاه تاش  که زمانی دارای انبوه درختان گز بود بعد از پیشروی اب دریای خزر از بین رفت که این نکته بسیار مهمی است.

وی یادآور شد: الان حدود 100هزار هکتار اراضی پیرامونی ضلع غربی و جنوبی میانکاله به ۶۸هزار هکتار تبدیل شد که رقم قابل توجهی است و نکته مهم‌تر در زمان پسروی دام‌ها وارد زمین کشاورزی می‌شوند با مصرف بی‌رویه علف‌‌ها بر روی ماسه‌ها باعث فرسایش زمین و تعارضاتی بین دامداران مختلف می‌شوند.

 

*تاثیر مستقیم نوسانات آب خزر بر زیستگاه‌های تالاب میانکاله و خلیج گرگان 

مجری طرح بین‌المللی نوسانات دریای خزر  با اعلام اینکه نوسانات سطح تراز اب دریای خزر اثر مستقیمی بر روی زیستگاه‌های مستقر در تالاب میانکاله و خلیج گرگان دارد، خاطرنشان کرد: این مهم اگر مدیریت نشود مشکلات عدیده‌ای به وجود می‌آورد.

*تداوم آهنگ پسروی در خلیج گرگان

خوشروان در پاسخ به این سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا خلیج گرگان به روند پسروی خود ادامه خواهد داد، اظهار کرد: باتوجه به شواهد موجود و روند نوسانات سطح تراز آب دریای خزر که با گرمایش سطح زمین همگام است روند پسروی تدریجی را داریم دنبال می‌کنیم، سال گذشته ۱۳ سانتی‌متر سطح تراز اب دریای خزر کاهش یافته که این نشانه خوبی نیست.

*خلیج گرگان تا یک دهه اینده به‌صورت کاملا خشک می‌شود

وی اضافه کرد: اگر روند پسروی آب دریای خزر ادامه یابد ارتباط ابی دریای خزر با خلیج گرگان تا سال ۱۴۰۲ کاملا قطع می‌شود و خلیج گرگان تا یک دهه اینده به‌صورت کاملا خشک می‌شود که در این زمینه باید تمهیداتی را ازطریق کانال‌های ایمن برای رساندن آب‌های شیرین مورد نیاز و ابهای شور از دریا خلیج صورت گیرد و مانع ورود آب به خلیج گرگان نشویم تا بتوانیم توزیع اب شیرین را به خلیج گرگان که زیستگاه مهم برای جانوران است داشته باشیم.

 

*ضرورت ایجاد و پایه‌ریزی یک سامانه منسجم

مجری طرح بین‌المللی نوسانات دریای خزر با تاکید بر ضرورت ایجاد و پایه‌ریزی یک سامانه اندازه‌گیری بر روی خلیج گرگان، افزود: در این راستا باید سامانه منسجم و همه جانبه در دستور کار قرار گیرد و سطح تراز اب خلیج گرگان و میزان رسوبات از دریای خزر به‌صورت منظم پایش و کنترل شود تا بتوانیم جلوی مشکلات را گرفته و از بروز خسارت‌های گسترده جلوگیری کنیم.

انتهای پیام/86034/

منبع: فارس

کلیدواژه: تالاب میانکاله و خلیج گرگان تراز آب دریای خزر دریای خزر بخش وسیعی زیستگاه ها هرم غذایی سطح تراز بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۳۸۵۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سامانه بارشی جان دوباره می‌گیرد / در کدام استان‌های کشور بارندگی خواهیم داشت؟

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با اشاره به صدور دو هشدار هواشناسی سطح نارنجی و زرد، از تشدید فعالیت سامانه بارشی و نفوذ سامانه بارشی به همراه ناپایداری‌های محلی به بعضی مناطق کشور خبر داد.

صادق ضیائیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی اظهار کرد: در بازه زمانی سه‌شنبه یازدهم تا پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت با تشدید فعالیت سامانه بارشی شاهد رگبار باران، رعدوبرق، وزش باد شدید و در برخی نقاط گردوخاک و رخداد تگرگ خواهیم بود.

وی افزود: سه‌شنبه نیمه جنوبی استان‌های ایلام و لرستان، شمال خوزستان، جنوب غرب آذربایجان غربی، شمال غرب کردستان، چهارشنبه کرمانشاه، ایلام، خوزستان، بوشهر و نیمه غربی استان‌های فارس، کردستان و لرستان و پنجشنبه یزد، کرمان، هرمزگان، فارس، بوشهر، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، لرستان، چهارمحال و بختیاری، ایلام، کرمانشاه و کردستان تحت تأثیر هشدار صادر شده قرار خواهد گرفت.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تصریح کرد: در این بازه زمانی، لغزندگی جاده‌ها، آب‌گرفتگی معابر، جاری شدن روان‌آب، سیلابی شدن مسیل‌ها، طغیان رودخانه‌های فصلی، صاعقه، رخداد تگرگ، خسارت به سازه‌های موقت از جمله بنرها، داربست‌ها و تابلوهای تبلیغاتی و اختلال در ناوگان حمل و نقل، در مناطق مستعد خیزش گرد و خاک محلی، در نواحی کوهستانی احتمال سقوط سنگ و خسارت به محصولات زراعی و باغی انتظار می‌رود.

ضیائیان ادامه داد: احتیاط در سفرهای بین شهری، پرهیز از اتراق در حاشیه و بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، پرهیز از فعالیت‌های کوهنوردی، خودداری از چرای دام و تردد عشایر در حاشیه رودخانه‌ها و نواحی مرتفع، اطمینان از استحکام سازه‌های موقت، لایروبی کانال‌ها و آب‌روها، با توجه به احتمال رخداد تگرگ اتخاذ تمهیدات لازم جهت جلوگیری از خسارت به بخش کشاورزی، از جمله حمل سریع محصولات قابل برداشت به نواحی امن و محافظت از دپوهای گندم و غلات برداشت شده در برابر بارش‌ها باید مد نظر قرار گیرد.

نفوذ سامانه بارشی به همراه ناپایداری‌های محلی

وی گفت: از بعدازظهر روز دوشنبه، دهم اردیبهشت، شاهد نفوذ سامانه بارشی به همراه ناپایداری‌های محلی و رگبار باران، رعد و برق، وزش باد شدید و در برخی نقاط گردوخاک و احتمال تگرگ تا تاریخ سیزدهم اردیبهشت خواهیم بود.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اضافه کرد: دوشنبه کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، لرستان، ایلام، غرب کرمانشاه و شمال غرب فارس و روز سه‌شنبه نیمه غربی کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، شمال غرب فارس و ارتفاعات استان‌های البرز و تهران تحت تأثیر فعالیت سامانه مذکور خواهد بود.

ضیائیان افزود: بر همین اساس، چهارشنبه ساکنان استان‌های کردستان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، غرب هرمزگان، کرمان، فارس، همدان، مرکزی، نیمه غربی اصفهان، نیمه جنوبی آذربایجان غربی و نیمه غربی یزد و پنجشنبه آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، مرکزی، همدان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و نیمه جنوبی خراسان رضوی با مخاطرات مذکور روبه‌رو خواهند بود.

وی افزود: احتمال آب‌گرفتگی معابر، احتمال جاری شدن روان آب، احتمال تگرگ، وزش باد به نسبت شدید، لغزندگی و کاهش دید به ویژه در جاده‌های کوهستانی و گردنه‌ها، احتمال خسارت به سازه‌های موقت، احتمال خسارت به نهال، درختان آسیب پذیر و محصولات باغی و زراعی در مناطق مذکور وجود دارد و موارد ایمنی باید مد نظر قرار گیرد.

افزایش وزش باد و ارتفاع موج و وزش باد شدید لحظه‌ای در مناطق جنوبی

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تصریح کرد: بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده، از ظهر روز یکشنبه، نهم تا روز جمعه چهاردهم اردیبهشت، احتمال افزایش وزش باد و ارتفاع موج و وزش باد شدید لحظه‌ای تا ۳۰ نات و بیشینه ارتفاع موج در مناطق ساحلی یک تا ۱.۵ متر و در مناطق دور از ساحل تا دو متر وجود دارد.

ضیائیان ادامه داد: روز دوشنبه مناطق ساحلی و دور از ساحل استان هرمزگان در خلیج فارس، سه‌شنبه مناطق ساحلی و دور از ساحل استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان در خلیج فارس، چهارشنبه مناطق ساحلی و دور از ساحل استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان در خلیج فارس، پنجشنبه مناطق ساحلی و دور از ساحل استان‌های بوشهر، هرمزگان، در خلیج فارس و تنگه هرمز و دریای عمان و جمعه تنگه هرمز و مناطق ساحلی و دور از ساحل استان سیستان و بلوچستان در دریای عمان شاهد وضعیت مذکور خواهیم بود.

وی خاطرنشان کرد: اختلال در ترددهای دریایی شناورهای سبک، احتمال اختلال در تردد شناورهای مسافربری، احتمال پاره شدن تورهای صیادی و آسیب به قفس‌های پرورش ماهی طی بازه زمانی ذکر شده انتظار می‌رود و از همین رو، اجتناب از ترددهای دریایی به‌ویژه تردد شناورهای سبک و قایق‌های صیادی و تفریحی در مناطق تحت تأثیر، ممنوعیت شنا، اتخاذ تمهیدات لازم جهت فعالیت‌های ساحلی و فراساحل همچنین سکوهای نفتی و آماده‌باش برای مواجهه با خسارت احتمالی باید در دستور کار قرار گیرد.

کد خبر 748849

دیگر خبرها

  • رئیس سازمان خصوصی‌سازی خبر داد: اگر تغییر نام استقلال به استقلالِ خلیج فارس منع قانونی نداشته باشد، مورد موافقت قرار می‌گیرد / فیلم
  • زیباترین تصاویر از خلیج فارس | ببینید
  • روایتی از خلیج فارس با عکس‌هایی از مستند «دریای پارس»/ عکس
  • آب‌های نیلگون، روی پرده نقره‌ای
  • «دریای پارس» یادگاری برای ایران به بهانه روز خلیج فارس
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • تصاویر| خلیج گرگان؛ گلستان
  • سامانه بارشی جان دوباره می‌گیرد / در کدام استان‌های کشور بارندگی خواهیم داشت؟
  • فناوری‌های وارسی پروازی در فرودگاه گرگان انجام شد
  •  تاکید بر افزایش همکاری‌های بنادر گلستان و بندر امیرآباد